اشخاص ، دستگاه ها ، مصرف کننده ها ، مواد ها ، سیم ها و کابل ها در سیستم ها و تأسیسات الکتریکی می بایست در قبال خطرها ناشی از جریان برق نگهداری شوند. مثلا سیم ها و کابل ها بسته به اندازه و شیوه نصب آنها و جايگاه حرارتی اطراف ، قادرند جریان مشخصی را فارغ از تولید حرارت مازاد ، از خویش عبور دهند کهاین جریان به عبارتی جریان نامی آنها است.
درحالتی که که جریانی اضافه تر از جریان نامی و به زمان قابل توجهی ای از آنان عبور نماید ، حرارت مازاد ایجاد گردیده ، درجه حرارت سیم یا این که کابل را از حد مجاز فراتر برده قابلیت خرابی عایق ، اتصال کوتاه و تولید آتش را ارتقا میدهد.
عمده ترین خطراتی که سیم ها ، کابل ها و دستگاه های الکتریکی با آنها مواجه میشوند عبارتند از : اتصال بدنه که عبارت میباشد از اتصال یک کدام از سیم های جریان برق به بدنه دستگاه. اتصال کوتاه فی مابین فازها (اتصال کوتاه سه فاز و دو فاز) و اتصال کوتاه فاز به زمین که سبب افزایش جریان تا چندین برابر مقدار نامی می گردد.
اضافه بار که عبارت میباشد از افزایش جریان از مقدار نامی. با توجه به مورد های فوق وجود تجهیزاتی به خواسته حفاظت از سیم ها ، کابل ها و دستگاه های الکتریکی در مدارات الزامی هست.
فیوزها : معمولی ترین و رایج ترین وسایل حفاظتی مدارات در قبال اضافه جریان های اتفاق افتاده ، فیوزها هستند. جریان مازاد کم و کوتاه مدت که اضافه بار نام دارد معمولاً صدمه ای به مدار و وسایل تشکیل دهنده آن وارد نمی نماید و لزومی به انقطاع مدار به وسیله فیوز نمیباشد ، البته در موارد اتصال کوتاه ، فیوز می بایست بهسرعت کار کرده و مدار را قطع نماید. فیوزهای عادی ، دو سر مدار را بوسیله سیمی که در داخل آنان جایدارد به هم وصل میکنند. این سیم جریان نامی مدار را به راحتی تحمل میکند.
زمانی که جریان مدار از حدی فراتر رود ، حرارت تولید گردیده ، سیم فیوز را بعد از مدتی ذوب کرده ،مدار جدا خواهد شد. این تابلو برق می بایست در کارگاه سازنده تابلوبرق درست شده و قابل حمل بوده و مسئولیت تست آن را کارگاه سازنده آن بر عهده گرفته باشد.
تابلو برق درست شده بایستی از نوع ایستاده ، تمام بسته ، قابل دسترسی و فرمان از جلو بوده که دسترسی به امکانات داخل تابلوبرق تنها پس از قطع کلید بوسیله در لولایی مجهز به قفل ایمنی الکتریکی یا این که مکانیکی قابلیت پذیر میگردد. تابلو های برق فشار متوسط درست شده بایستی بر پایه ی استاندارد های IEC298 یا این که استاندارد وزارت نیرو، امور برق جلد اول تا سوم تحت عنوان \” استاندارد تابلوبرق های مورد استفاده در شبکه توزیع\” ساخته شود.
به منظور حفاظت در قبال زنگ زدگی و خرابی تدریجی ، تمامی مقاطع و منزل ها برای به کار گیری در بخش ها مرطوب بایستی بعداز ساخت ، زنگ زدایی، چربی گیری، فسفاته کاری و رنگ کاری شود .
مدل رنگ و ضخامت رنگ بر پایه ی ناحیه نصب تابلو برق لحاظ شود . سلول های مستقل بایستی مجهز به هیتر ضد تقطیر برای استعمال در بخش ها مرطوب بوده و بهتر میباشد سطح داخلی با پوشش ضد میعان اندود گردیده باشد. دمای تهیه و تنظیم ترموستات در میان 25 تا 30 درجه میتواند باشد. سلول های تابلو برق فشار متوسط می بایست دارنده چراغ نئون معین کننده ولتاژ، لامپ نور و روشنایی برای تعمیر در وضعیت بی برقی و روزنه انفجاری فوقانی جهت تخلیه فشار باشد.
حداقل گنجایش شینه ها ی تابلو برق نباید از شدت جریان اسمی کلید اصلی کمتر باشد. شینه ها بایستی با رنگ نسوز به رنگ های پایین رنگ آمیزی شود: فاز اولیه: قرمزرنگ فاز دوم: زردرنگ فاز سوم: آبیرنگ حداقل ضخامت اسکلت محافظ تابلو برق بایستی 5/2 میلیمتر باشد. کلید توان ایزوله گردیده با گاز SF6 باید دارنده ویژگی ها پایین باشد: واحد سنجش نشت گاز در بازه زمانی یکسال کمتر از 1 درصد باشد. فشار گاز بوسیله سنسور کنترل شود.
ترانس های جریان مبتنی بر استاندارد IEC185 و ترانس ولتاژ مبنی بر استاندارد IEC186 ساخته شده باشد. تابلو برق های فرمان و تابلو برق های کنترل فشارضعیف مونتاژ گردیده در کارگاه که ولتاژ اسمی آن درجریان متناوب از1000 ولت و فرکانس آن از HZ 1000 و در جریان مستقیم ولتاژ اسمی آن از1200ولت تجاوز نمیکند ، می بایست مطابق با خصوصیات درج شده درجدید ترین اصلاحیه های استاندارد شماره 1928 و1929 کشورایران یا این که نشریه شماره 439 کمیته بین المللی الکتروتکنیک ساخته شده باشد واز حیث درجه حفاظت دربرابر تماس با بخش های برق دار، محل ورود اجسام صلب خارجی ومایعات طبق جدیدترین اصلاحیه استاندارد شماره 296 جمهوری اسلامی ایران زیرعنوان (درجات حفاظت پوششهای تابلو برق فرمان و تابلو برق کنترل فشار ضعیف ) با نماد IP معین شود .
بقیه گونه های تابلو برق و المانهای درون تابلو برق از قبیل کلیدها ، کنتاکتورها ، فیوزها و وسایل اندازه گیری ، رله ها ، وسایل اعلام خطر ، ترمینالهای برق و ….. بایستی در صورت فقدان استاندارد ایرانی برابر خطر ویژگی ها فنی یک کدام از استاندارهای دارای اعتبار و شناخته گردیده بین المللی که مورد قبول دستگاه نظارت نیز باشد از قبیل کمیته دربین المللی الکترونیک IEC درست شده باشد .